Blancolån för företag

För att företag ska ha möjlighet att investera för att utveckla sin verksamhet krävs ett ekonomiskt spelrum. När det inte finns möjlighet att göra de nödvändiga investeringarna stagnerar verksamheten snarare än expanderar. Om varken ägare eller investerare gått in med tillräckligt med kapital i företaget kan det vara aktuellt med ett företagslån – ett lån som är specifikt avsett för ett företags verksamhet. Nya mål och drömmar kan enklare uppnås om de ekonomiska förutsättningarna finns.

Utöver nya investeringar kan ett företagslån även vara aktuellt när kostnaderna har blivit för höga och det är ont om likvida medel. Ett företagslån kan alltså ge både kortsiktiga och långsiktiga lösningar.

Vem ansvarar för företagslånet?

Beroende på vilken företagsform ett företag har skiljer det sig vem som är betalningsansvarig för taget lån.

  • I en enskild firma är det alltid firmatecknare som har ett personligt ansvar för skulderna i företaget och för andra företagsformer som inte är aktiebolag krävs i regel personligt ansvar.
  • I ett handelsbolag kan skulder rentav drivas in av vem som helst av ägarna om det finns flera.
  • Ett aktiebolag står som egen juridisk person och är därför helt å hållet ansvarigt för tagna lån. Bolagsägare är således inte personligt ansvariga för lån tagna i näringsverksamheten (vid vissa undantag som kan uppstå vid förbrukat aktiekapital).

Blancolån för företag

Ett blancolån innebär att ett företag snabbt och smidigt kan få tillgång till kapital för att täcka kostnader som skenat iväg, investera i sådant som kan generera nya intäkter eller i nödvändiga arbetsverktyg som kan vara nödvändiga för verksamheten. Det kan till exempel handla om datorer eller maskiner.

Så fungerar blancolånet

Ett blancolån för företag fungerar på samma sätt som ett blancolån för privatperson. Det krävs alltså inte säkerhet för lånet genom exempelvis egendom eller pant. Inte heller krävs det någon kontantinsats som det gör vid ett bostadslån. Banker och långivare kollar istället uteslutande företagets kreditvärdighet. Beroende på under vilken företagsform företaget har så påminner företagslånet i mångt och mycket om ett vanligt privatlån. Det är ju i slutändan firmatecknarens kreditvärdighet i den enskilda firman som bedöms.

Vad gäller aktiebolag kollar istället banker och långivare på bolagets ekonomi och gör en bedömning utifrån den. För att ett aktiebolag ska bli beviljat lån kan banker och långivare ibland kräva bokslut och affärsplan med mera. Ingen kreditupplysning tas vanligtvis på bolagets ägare, men ibland kan ägarborgen och en företagsinteckning krävas. Bolagets lönsamhet och soliditet är de viktigaste aspekterna som bank och långivare bedömer säkerhet utifrån. Företag som har blivit beviljade blancolån och som skött återbetalning brukar sällan ha några problem att få ta nya lån utan ytterligare kreditbedömning. Givetvis bör man ha i åtanke att olika banker och långivare har olika villkor.

Jämför flera långivare

Tänk på att du som företagare bör vara noga med vilken långivare du väljer. Precis som vilket lån som helst är det viktigt att få en så bra ränta som möjligt och skulle du välja fel långivare kan det på sikt få negativa följder. Därför bör du inte ta första bästa företagslån utan att jämföra alternativ. Den som inte kalkylerat för hur företaget kommer klara räntorna på längre sikt kan få uppleva förödande konsekvenser.