Blancolån utan UC

Om du ansöker om ett större blancolån hos en bank tar de alltid en kreditupplysning hos UC, men när du ansöker om ett mindre lån hos någon av de långivare du hittar här på blancolånen.se tas ingen UC på dig. Dessa långivare tar sina kreditupplysningar hos andra kreditupplysningsföretag, t ex Bisnode eller Creditsafe, och tur är det eftersom de vanliga bankerna inte alltid gillar att man ansökt om snabblån tidigare. Det här kan tyckas märkligt för vad spelar det för roll om man har tagit ett litet blancolån någon gång? Jo, såhär kan banken resonera:

”Jaha, så du har tagit ett smslån tidigare, varför det? Du har ju en bra inkomst och låga utgifter, kan det vara så att du är lite slarvig med din ekonomi och lever över dina tillgångar, lever i lyx fast du egentligen inte har råd? Eller är det så att du kanske är spelmissbrukare som spelar bort dina pengar, eller kanske dricker du upp dem? Inte det? Kan det i sådana fall vara så att du har skulder som inte syns i kreditupplysningen, kanske personliga skulder? Aha, du kanske har förlorat din extrainkomst som inte syns än i kreditupplysningen”.

Det här säger banken knappast till dig, men det är ungefär de här tankebanorna bankerna har. Naturligtvis behöver det inte alls vara på det här viset alls, men det är ofta vad banken tror. Det är därför det är viktigt att ta ett lån utan UC när det handlar om snabblån.

Hur kan banken se vilka lån jag ansökt om tidigare?

I UC:s kreditupplysning registreras alla förfrågningar som görs hos UC och där hittar man även info vem som har gjort en förfrågan. Det innebär att nästa som tar en kreditupplysning hos UC ser om du har ansökt om ett snabblån och om någon annan aktör har tagit en kreditupplysning på dig. Om du ansöker om ett blancolån utan UC registreras förfrågan inte i UC:s register eftersom kreditupplysningen tas någon annanstans.