Innan du lånar pengar

Innan du bestämmer dig för att låna pengar måste du vara helt säker på att du kan betala tillbaka på ditt lån. Okej, om du tar ett litet blancolån på några tusenlappar kanske det är rätt så lätt att veta om man har råd att betala tillbaka på lånet men om du tar ett stort blancolån på kanske 100 000 – 300 000 kr är det inte lika lätt. Här ska du nu få några tips på vad du bör tänka på innan du lånar pengar.

Tips vid små blancolån

Även om du tar ett riktigt litet blancolån måste du ha klart för dig att lånetiden för lånet bara brukar vara på 1 – 3 månader. Därför bör du tänka dig för även när du lånar en mindre summa pengar.

  • Kalkylera på dina inkomster och utgifter. Om du har små marginaler måste du fundera på om du kan leva lite snålare under någon månad för att kunna betala tillbaka på lånet, annars bör du inte låna eftersom det alltid dyker upp oförutsedda utgifter.
  • Var inte för optimistisk. Ibland kan det vara bättre att lägga upp sitt lån på en lite längre tid om man har små marginaler så att du verkligen kan betala tillbaka i tid. Om du däremot har fina marginaler bör du välja en kortare låneperiod.
  • Lägg undan pengar varje månad. Om du tar ett litet blancolån som ska betalas tillbaka som en klumpsumma om tre månader är det bra att lägga undan en tredjedel av det du ska betala tillbaka varje gång du fått lön.

Tips vid större blancolån

  • Om du ska ta ett större blancolån är det ännu viktigare att göra en kalkyl.
  • Klarar du av att dra ner på dina utgifter? Om du har riktigt små marginaler bör du avstå från att låna eftersom det är svårare att göra stora uppoffringar i 1 – 12 år än i några månader. Då bör du vänta med att låna tills du har fått en högre inkomst eller bevisat för dig själv under några månader att du kan leva med dina nedskärningar.
  • Är din inkomst stabil? Att ha en stabil inkomst är mycket viktigt när man tar ett större lån som läggs upp på flera år. Om du bara har ett tillfälligt vikariat eller en projektanställning bör du vara försiktig med att ta ett större blancolån.
  • Låna inte till förbrukningsprodukter. Du bör inte ta ett blancolån för att finansiera restaurangbesök, öl- och vin till helgen, livsmedel och för att sätta en guldkant på tillvaron. Det är inte kul att betala tillbaka på ett lån i flera år som man bränt på förbrukningsprodukter under några månader eller ett år.