Köpa bostad

Om du ska köpa en bostad är det såklart inte ett blancolån som gäller utan då måste du ta ett bolån som kräver en säkerhet istället. Vi har faktiskt några banker på blancolånen.se som även erbjuder bolån, men här vi tänkte inte fokusera på själva bolånet utan på andra bostadsrelaterade lån som kan komma väl tillpass när du ska köpa en bostad.

Blancolån till handpenningen

Som du säkert känner till får du bara låna högst 85 % av vad bostaden kostar och den resterande summan på 15 % måste du själv betala i handpenning. Om du inte har tillräckligt med pengar kan du alltid ta ett blancolån som du bekostar handpenningen med. Det är ju så att de flesta banker och kreditbolag inte bryr sig om vad du använder ditt blancolån till, så det brukar inte vara något problem.

Överbryggningslån

Om du ska köpa en ny bostad och har ett kontrakt på att din gamla bostad är såld men ännu inte fått betalt för den kan du ta ett överbryggningslån som gör att du kan klara av dubbla boendekostnader tills du har fått betalt för din gamla bostad. När du har fått betalt löser du ditt överbryggningslån, men du måste alltid betala tillbaka på överbryggningslånet inom 6 månader.

Handpenningslån

Om du har köpt en ny bostad men inte har tillräckligt med pengar till handpenningen kan du ta ett så kallat handpenningslån som du betalar tillbaka när du flyttar in i din nya bostad. Du får normalt ta runt 10 % av den nya bostadens värde i handpenningslån och du måste betala tillbaka på det inom 6 månader även om du inte har flyttat in i den nya bostaden. Om du inte tror att du har råd att betala tillbaka lånet inom en så kort tid är det bättre att ta ett blancolån istället.