Låna till kontantinsats

Vare sig du ska ta ett bolån eller ett billån med säkerhet kan du alltid täcka kontantinsatsen med ett blancolån om du inte har råd med handpenningen. Det är faktiskt helt okej eftersom du får låna till i princip vad som helst när du tar blancolån, banken lägger sig sällan i det. Många banker till och med basunerar ut att du kan ta ett blancolån om du behöver pengar till din kontantinsats.

Blancolån till bostadens kontantinsats

Om du behöver pengar till din nya bostads kontantinsats ska du inte förväxla blancolån och de handpenningslån bankerna erbjuder. Ett handpenningslån är bara en tillfällig lösning eftersom det ska betalas tillbaka så fort du sålt din gamla bostad medan ett blancolån oftast betalas tillbaka på 1 – 12 år. De flesta som tar att handpenningslån äger redan en bostad och när de har sålt den betalar de tillbaka handpenningslånet innan de flyttat in i den nya bostaden.

Som bekant täcker ett bolån som mest 85 % av vad bostaden kostar och resten måste du betala själv. Själva handpenningen brukar bara vara på 10 % av bostadens värde men om du inte kan täcka de resterande 5 procenten själv heller kan du låna till det också. Då kan du köpa en bostad som kostar ungefär 2 350 000 med ett blancolån på 350 000 kr, hos vissa banker kan du låna ännu mer (400 000 kr).

Blancolån till bilens handpenning

Om du inte har råd med bilens handpenning kan du täcka de resterande 20 procenten med ett blancolån. Att kombinerar ett billån med säkerhet med ett blancolån är inte så dumt om ditt billån har en riktigt låg ränta men annars tycker vi på blancolånen.se att det är bättre att ta ett enda stort blancolån när du ska köpa bil, det är ju enklare att ha koll på ett lån istället för två. Idag finns det dessutom en massa billån utan säkerhet (alltså blancolån för bilinköp) som har en lika låg eller lägre ränta än vad många billån med säkerhet har.